Multe lucruri pot provoca vânătăi pe corp: diverse răni, căderi sau mici ciocniri. În cele mai multe cazuri, vânătăile sunt inofensive, însă atunci când apar din senin, ele pot fi un semn al unei afecțiuni serioase de sănătate. Află din acest articol ce sunt de fapt vânătăile, de ce apar, cum le poți trata și când trebuie să mergi la medic pentru mai multe investigații!
Ce sunt vânătăile?
Dacă îți lovești o parte a corpului suficient de tare, vasele de sânge mici de sub piele se pot sparge. Dacă pielea nu este tăiată, sângele nu are pe unde să se scurgă în exterior și, prin urmare, rămâne prins sub suprafața pielii, provocând o vânătaie.
La început, vânătăile de pe corp sunt de culoare roșie sau vineție. În următoarele câteva săptămâni, organismul descompune în mod natural sângele și îl absoarbe. Pe măsură ce vânătaia se vindecă, ea își schimbă culorile în maro, verde și galben. Acest lucru face parte din procesul normal de vindecare.
Cât durează vânătăile?
Vânătăile de pe corp durează de obicei câteva săptămâni până se vindecă complet. Există vânătăi care se vindecă mai greu, în special cele care se află în partea de jos a corpului. Conform specialiștilor, acest lucru se datorează presiunii mai mari a sângelui din vasele de la picioare, în comparație cu vasele de sânge de la mâini. În general, vânătăile ar trebui să dispară după maxim 2 săptămâni.
Iată care sunt fazele prin care trece o vânătaie:
- În prima etapă, se va observa o umflătură roșie sau purpurie, care apare din cauza sângelui care se strânge sub țesut.
- După câteva zile, vânătaia va deveni albastră spre neagră.
- După 5 - 10 zile, vânătaia își va schimba culoarea în verde sau galben.
- După 10 - 14 zile, vânătaia va fi cel mai probabil de un maro deschis, apoi va deveni din ce în ce mai deschisă, pe măsură ce dispare.
De ce te învinețești repede?
Unele persoane se aleg mai ușor cu vânătăi pe corp decât altele, iar acest lucru se datorează mai multor factori, inclusiv genetici.
Iată care sunt principalele cauze care provoacă învinețirea pielii:
- Vârsta înaintată. Pe măsura înaintării în vârstă se pierde stratul gras de sub piele, iar vasele de sânge slăbesc și pot fi rănite cu ușurință.
- Administrarea unor medicamente. Aspirina, ibuprofenul, diluanții de sânge, antibioticele și anumite antidepresive pot favoriza apariția vânătăilor. De asemenea, steroizii pot face pielea mai subțire și mai fragilă, fiind mai ușor să se învinețească. Și anumite suplimente alimentare, precum cele cu usturoi, ginkgo biloba, ulei de pește sau gingseng pot contribui la apariția vânătăilor pe corp.
- Predispoziția genetică. Asemenea pistruilor și gropițelor, predispoziția spre învinețirea pielii se moștenește. În plus, femeile tind să aibă vase de sânge mai delicate, în special pe partea superioară a brațelor și a coapsei, ceea ce le face să se învinețească mai ușor.
- Deficiența de vitamine. Dacă organismului tăi îi lipsește vitamina C sau K, este posibil să-ți apară mai ușor vânătăi pe corp. Vitamina C ajută la producerea colagenului, o proteină importantă care menține vasele de sânge sănătoase. Vitamina K are un rol important în coagularea sângelui. Așadar, dacă ai o deficiență de aceste vitamine, ai mai multe șanse să te învinețești mai ușor.
Vânătăi apărute din senin: ce afecțiuni pot indica?
Uneori, vânătăile de pe corp sunt semne ale unei probleme mai serioase, mai ales dacă ele apar din senin. O afecţiune ascunsă poate împiedica procesul de coagulare a sângelui, iar acest lucru poate duce la învinețirea ușoară a pielii.
Iată care sunt bolile de care este posibil să suferi dacă te învinețești foarte repede:
- Afecțiune renală în stadiu avansat
- Sindromul Cushing- o boală care apare din cauza expunerii îndelungate la cortizol
- Hemofilie - o boală genetică rară în cadrul căreia sângele nu se coagulează normal
- Boli de ficat - de exemplu steatoză hepatică alcoolică, o boală care apare din cauza consmului exagerat de alcool
- Leucemie - o formă de cancer a măduvei osoase
- Boala von Willebrand - o afecțiune caracterizată prin hemoragii cutaneo-mucoase și prelungirea timpului de sângerare
- Tromboza venoasă profundă - o boală gravă în care se formează cheaguri de sânge în venele profunde ale corpului
Când trebuie să te mergi la doctor din cauza vânătăilor de pe corp?
Vânătăile de pe corp cauzate de răni minore sau accidente sunt, de obicei, inofensive și dispar după maxim 2 săptămâni. În unele cazuri, însă, este important să mergi la doctor pentru a-ți verifica vânătăile.
Iată când vânătăile de pe corp reprezintă un semn de îngrijorare:
- Dacă nu se îmbunătățesc după o săptămână.
- Dacă sunt situate pe o parte a corpului unde este puțin probabil să te fi lovit.
- Dacă apar, se vindecă, apoi revin.
- Dacă sunt neobișnuit de mari și sunt neprovocate.
- În cazul în care apar și alte simptome, precum: mărirea în dimensiuni a abdomenului, febră, frisoane, dureri de oase, sânge în urină sau erupții cutanate, pete roșii minuscule, cu umflături în vârf.
Tratament pentru vânătăi
Dacă vânătăile de pe corp sunt provocate de mici accidente (căderi, loviri), ele ar trebui să se vindece singure, fără un tratament anume.
Dacă vânătăile sunt însoțite de umflături, poți aplica gheață pe zona afectată timp de câteva minute. Nu pune gheața direct pe piele, înfășoar-o într-un prosop curat pentru a evita iritarea cutanată.
Gelurile pentru vânătăi pe bază de plante pot fi de folos pentru ameliorarea umflăturii și durerii. Aloe vera și arnica sunt, de obicei, cele mai folosite plante pentru tratarea vânătăilor, datorită proprietăților calmante, antiinflamatoare și analgezice.
Așadar, vânătăile de pe corp pot fi un semn al unei probleme serioase de sănătate, însă, de cele mai multe ori, ele sunt inofensive și trec de la sine. Dacă ți se pare că vânătăile tale au apărut din senin, mergi de urgență la doctor.
Referințe:
Sursa foto: Shutterstock.com
Articol citit de 27691 persoane
Acest articol nu are comentarii!