Dacă îți apar des afte bucale este posibil să ai un sistem imunitar foarte slăbit. De obicei, aceste leziuni dureroare apar la copii, tineri și adulții sub 40 de ani, femeile fiind mai predispuse decât bărbații. Tratamentul aftelor se concentrează pe ameliorarea simptomelor, astfel încât persoana afectată să nu mai aibă dureri foarte mari și să se poată hrăni. Află din acest articol mai multe informații utile despre aftele bucale, inclusiv cum poți scăpa mai repede de ele!

Ce sunt aftele bucale?

Cunoscute sub denumirea de ulcere aftoase, aftele bucale sunt mici umflături dureroase pe buze sau în interiorul gurii. Leziunile sunt acoperite de un amestec de lichide, globule albe din sânge și bacterii. Ca aspect, aftele au deasupra o peliculă albă, gri sau gălbuie, iar pe margine sunt roșii.

De obicei, aftele se dezvoltă doar în câteva zone din gură sau din jur, și anume:

  • La baza gingiilor
  • În interiorul obrajilor și buzelor
  • Pe palatul moale (spatele cerului gurii)
  • Pe sau sub limbă

Aftele bucale pot provoca umflarea ganglionilor limfatici din gât.

Cauze afte bucale

În prezent, nu se cunoaște cauza exactă a aftelor bucale. Cu toate acestea, se știe că ele nu sunt contagioase și nu se pot răspândi prin salivă. Ele pot fi rezultatul unei răni (mușcături accidentale ale obrazului, leziuni provocate de aparatul dentar), dar de multe ori pot apărea fără un motiv aparent.

Specialiștii consideră că aftele sunt declanșate pe fondul unui sistem imunitar slăbit, din cauza deshidratării, alergiilor, stresului și chiar administrării anumitor medicamente.

Alți factori responsabili pentru apariția aftelor bucale sunt:

  • Schimbările hormonale din timpul ciclului menstrual
  • Carența de vitamina B12, zinc, acid folic sau fier
  • Factori genetici
  • Alergia la anumite alimente (ciocolată, cafea, căpșuni, ouă, nuci, brânză sau alimente picante)
  • Folosirea unei paste de dinți care conține lauril sulfat de sodiu
  • Igiena orală precară (deoarece aceasta favorizează apariția bacteriilor)
  • Anumite afecțiuni medicale (boli inflamatorii intestinale, boala celiacă, lupus)

Afte bucale: tratament

Aftele bucale minore dispar de obicei de la sine, fără să fie nevoie de tratament. În schimb, aftele majore pot necesita anumite produse medicinale, inclusiv:

  • Produse pe bază de fluocinonidă sau peroxid de hidrogen
  • Tetraciclină – aceasta este de obicei prescrisă dacă pacientul are afte bucale în mod frecvent. Tetraciclina nu se administrează copiilor sub 12 ani.
  • Apă de gură cu gluconat de clothexidină
  • Ibuprofen – dacă inflamația, disconfortul și durerea sunt foarte mari

Tratament afte copii

În majoritatea cazurilor, aftele bucale la copii nu necesită tratament medicamentos. Este important să fii atent la ce mănâncă copilul, fiind recomandat să se evite alimentele picante și cele acide deoarece ele pot fi extrem de dureroase pe aceste răni deschise. De asemenea, trebuie evitate alimentele dure și crocante care provoacă zgârieturi (nuci, pâine prăjită, covrigei, chipsuri etc).

O atenție deosebită trebuie avută și la periajul dinților. Citește ingredientele pastei de dinți și a apei de gură și nu folosi produse care conțin lauril sulfat de sodiu. Dacă copilul are dureri mari și nu se poate hrăni, este mai bine să consulți un medic. Acesta va prescrie un medicament topic sau o apă de gură specială care poate ajuta la vindecarea rănilor.

Pentru medicamentele care sunt aplicate direct pe răni, ar fi bine să ștergi mai întâi zona cu un șervețel. Utilizează apoi un tampon de bumbac pentru a aplica o cantitate mică de medicament pe aftă. Copilul nu trebuie să mănânce și să bea cel puțin 30 de minute după aplicarea medicamentului.

Copilul trebuie, de asemenea, să bea multă apă, deoarece deshidratarea poate agrava simptomele.

Remedii naturale pentru afte

Există câteva remedii naturale pentru aftele bucale. Acestea pot fi folosite pentru a accelera procesul de vindecare și pentru a reduce iritația. Iată care sunt cele mai folosite tratamente naturiste:

  • Pastile de zinc pentru a calma durerea și disconfortul
  • Aplicarea unor bucăți de gheață pe aftă și menținerea lor în zona respectivă până se topesc
  • Apă de gură și pastă de dinți care nu conțin lauril sulfat de sodiu
  • Clătirea gurii de câteva ori în fiecare zi cu apă caldă sărată sau cu o soluție ce conține bicarbonat de sodiu (1 linguriță la o cană de apă caldă)
  • Consumul de ceapă crudă
  • Ceai de mușețel (datorită proprietăților antiinflamatorii și antiseptice, mușețelul ajută la reducerea disconfortului aftelor bucale)

În cât timp trec aftele?

De obicei, aftele bucale trec în 7-10 zile. Cu toate acestea, ele sunt recurente, apărând de mai multe ori de-a lungul vieții. În general, o persoană va dezvolta afte de 2-3 ori pe an, iar copiii și femeile până în 40 de ani sunt persoanele cele mai predispuse la recidivă.

Dacă aftele nu trec în 2 săptămâni, cresc în dimensiune și apar și alte simptome (febră, diaree, dureri puternice de cap, iritații cutanate), este esențial să consulți un doctor.

Așadar, aftele bucale sunt leziuni care apar în gură. Nu sunt contagioase, însă sunt dureroase și îți pot provoca dificultăți la hrănire. Deși aftele trec de la sine fără tratament, există anumite măsuri pe care le poți lua pentru a ameliora simptomele.

Referințe: https://www.medicalnewstoday.com/articles/303311#When-to-see-a-doctor

Sursa foto: Shutterstock.com

Articol citit de 25318 persoane