Afecțiunile plămânilor se numără printre cele mai întâlnite boli, ele manifestându-se la nivelul plămânilor, organele care fac posibilă respirația. Problemele de respirație cauzate de boli de plămâni pot împiedica oxigenarea organismului, ceea ce poate determina apariția multor probleme.
Astmul, bronșita cronică, emfizemul pulmonar, pneumonia, cancerul de plămâni și fibroza pulmonară sunt printre cele mai întâlnite afecțiuni ale plămânilor. Acestea reprezintă un factor de îngrijorare pentru femei, numărul acestora, cel puțin în Statele Unite ale Americii, fiind unul extrem de ridicat. În plus, pentru că multe dintre bolile de plămâni nu se manifestă de la început, multe dintre ele ajung la spital prea târziu, astfel că ajung să-și piardă viața.
Care sunt cele mai întâlnite afecțiuni ale plămânilor:
Astm bronșic
Printre cele mai frecvente afecțiuni ale plămânilor se numără astmul bronșic, ce este definit ca o afecțiune pulmonară cronică, ce se manifestă în rândul persoanelor de toate vârstele.
Potrivit eperților, astmul este o afecțiune de lungă durată, ce se manifestă la nivelul căilor respiratorii superioare, acestea suferind o inflamație permanentă, care uneori poate îngreuna respirația.
Cauzate de alergii, de anumite alimente ori aditivi sau arsuri la stomac ori de exercițiile fizice, astmul bronșic se manifestă prin tuse seacă ori productivă, respirație șuierătoare, respirație dificilă, puls accelerat, anxietate severă, transpirație.
Bronhopneumopatia obstructivă cronică
Bronhopneumopatia obstructivă cronică este descrisă ca fiind o afecțiune a căilor respiratorii, ce se manifestă prin dificultăți ale respirației pe termen lung, dar și printr-un flux de aer slab. BPOC cuprinde două afecțiuni conexe, și anume bronșita cronică și emfizem.
Fumatul, creșterea și dezvoltarea plămânilor, factori genetici și poluarea sunt principalii factori declanșatori ai bronhopneumopatiei, o afecțiune care nu se manifestă încă de la început. Deseori, simptomele apar odată cu avansarea bolii, iar printre acestea se numără tuse continuă ce produce spută, dificultăți de respirație, șuierat în timpul respirației, presiune în piept.
Cancer de plămâni
Cancerul de plămâni ori cancerul pulmonar reprezintă una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial, provocând decesul a peste 1,6 milioane de persoane în fiecare an.
Potrivit Organizației Lung Cancer Europe, o persoană își pierde viața la fiecare 30 de secunde din cauza cancerului de plămâni, întrucât simptomele apar mult prea târziu, când boala este într-un stadiu avansat.
Cancerul pulmonar este declanșat, în principal, de fumat, dar și de poluare, de expunerea la diferiți agenți cancerigeni, precum praf de lemn, vapori de sudură, poluarea aerului, antecedente familiale, vârstă, dar și de o dietă săracă în fructe și legume. De asemenea, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), fibroza pulmonară, cancerul esofagian, dar și limfomul sunt câteva bolile ce pot crește riscul de apariție a cancerului.
Cum recunoști bolile de plămâni - principalele simptome
Când vine vorba de boli ale plămânilor este important să fii atent la orice simptome, de orice intensitate. O tuse neplăcută ori un șuierat sunt semne ce pot indica o boală de plămâni. Experții susțin că este foarte important ca o boală să fie identificată încă de la debut, pentru a primi un tratament corespunzător, înainte să se agraveze ori să fie necesar un tratament pe viață.
Principalele simptome date de afecțiunile de plămâni sunt tusea cronică, scurtarea respirației, producția în exces a mucusului ori șuieratul. Acestea nu ar trebui să fie trecute cu vederea, întrucât sunt răspunsul organismului de a reacționa în fața infecțiilor plămânilor. De asemenea, dacă mucusul în exces durează mai bine de o lună de zile, atunci e clar că suferi de o boală de plămâni.
Cum previi bolile de plămâni - sfaturi de care să ții cont:
Pentru a reduce riscul de apariție a bolilor de plămâni este indicat să ții cont de următoarele sfaturi:
Renunță la fumat!
Tutunul reprezintă factorul principal de declanșare a cancerului pulmonar ori a BPOC. Poate înrăutăți respirația și poate da naștere inflamațiilor cronice și bronșitei cronice. În plus, poate determina deteriorarea țesuturilor odată cu trecerea vremii, determinând apariția cancerului.
Evită să te expunerea la poluare
Pentru a-ți păstra sănătatea plămânilor este indicat să eviți să te expui unor agenți patogeni. Nu sta în preajma oamenilor care fumează, evită expunerea la diferite chimicale și evită să faci mișcare atunci când calitatea aerului e proastă.
Ține la distanță infecțiile
O răceală netratată la timp sau o gripă ori altă afecțiune a tractului respirator poate determina probleme serioase de sănătate. Așadar, spală-te pe mâini regulat, vaccinează-te de gripă și cere ajutorul specialiștilor atunci când ești bolnav.
Mergi la medic regulat
Controalele regulate sunt excelente pentru a preveni anumite afecțiuni, inclusiv bolile de plămâni, care de multe ori trec neobservate. Este, de asemenea, important să faci mișcare. În plus, anumite exerciții de respirație își pot îmbunătăți funcționarea plămânilor.
Ia suplimente naturiste
Se spune că sănătatea se găsește în natură, motiv pentru care pentru a reduce riscul de a dezvolta boli de plămâni îți recomandăm un supliment alimentar, obținut numai din ingrediente naturiste, și anume - Pulmovin, un remediu natural ce împiedică transmiterea virozelor respiratorii, iar uleiurile esențiale ajută la eliberarea căilor respiratorii. În același timp, acest remediu naturist ajută la stoparea dezvoltării celulelor canceroase pulmonare, întărind sistemul imunitar al pacientului.
Articol citit de 2505 persoane
Acest articol nu are comentarii!